Suomi voitti MM-kultaa – Kanada kaatui finaalissa huikean näytöksen jälkeen!

Leijonien kentälliset joukkue U18 MM-kisat Suomen joukkue Nuoret Leijonat Leijonien joukkue Pikkuleijonat Suomi voitti MM-kultaa Leijonien Leijonat kisapassit kokoonpano Pikkuleijonien kentälliset Leijonat Pikkuleijonat Leijonien MM-joukkue Suomi - Venäjä Suomen olympiajoukkue Leijonien pelipaidat olympialaisissa Suomen Leijonien joukkue Karjala-turnaus Leijonien kentälliset Nuoret Leijonat miesten Pikkuleijonat Hlinka Gretzky Cup Kanada - Suomi - Tshekki Leijonat Kazakstan - Suomi Pikkuleijonat

Suomi ja Kanada kohtasivat toisensa Tampereen sunnuntai-illassa MM-finaalissa. Finaali päättyi suomalaisittain iloisesti, kun Suomi voitti MM-kultaa.

Suomen ja Kanadan välinen MM-finaali alkoi tasaisissa merkeissä. Ensimmäisessä erässä kummassakin päädyssä nähtiin muutamia paikkoja, mutta osumia ei ensimmäiseen erään saatu.

Toisessa erässä maalihanat aukesivat, kun Kanada pääsi iskemään ylivoimalla johtomaalin. Niklas Friman istui jäähyllä, kun Dylan Cozens pääsi iskemään Kanadan 1-0 -johtoon. Näistä lukemista lähdettiin myös toiselle erätauolle.

Kolmannessa erässä alkoi Leijonat ärjyä. Cole Sillinger sai kyseenalaisen rangaistuksen, jonka aikana Suomi iski kahdesti.

Ensin Mikael Granlund laukoi Miro Heiskasen ohi menneestä paluukiekosta pikkumustan verkkoon ja tasoitti tilanteeksi 1-1. Samassa tilanteessa Kanadan ykkösvahti Chris Driedger loukkaantui ja joutui jättämään kaukalon.

Myös toisesta maalista vastasi Granlund, kun Sillinger istui yhä jäähyllä korkeasta mailasta. Granlund laittoi ranteet lukkoon ja iski kiekon aivan yläkulmaan huudattaen kotiyleisöä toistamiseen.

Kolmannen erän kolmas maali oli jälleen Leijonien käsialaa. Juho Lammikko voitti hyökkäyspään aloituksen ja Joel Armia laukoi kiekon aivan yläkulmaan ohi Matt Tomkinsin. Jukka Jalosen Leijonat tunnetaan loistavasta hyökkäysasemassa pelaamisesta ja kahden maalin johto vain noin kuusi minuuttia ennen päätössummeria oli kovaa valuuttaa.

Kanada vyöryi viimeisten minuuttien aikana hurjalla tavalla päälle ja se myös palkittiin. Zach Whitecloud pääsi iskemään kiekon upealla laukauksella yläkulmaan ohi Jussi Olkinuoran. Whitecloudin osumaa tarkasteltiin videolta ja tarkastelujen jälkeen maali hyväksyttiin, joten Kanada pääsi kaventamaan tilanteeksi 3-2.

Kanada pääsi tasoittamaan ilman maalivahtia tilanteeksi 3-3, kun Maxime Comtois pääsi iskemään kiekon verkkoon. Näistä lukemista lähdettiin jatkoeriin, joten toista vuotta peräkkäin MM-finaali näiden maiden välillä eteni jatkoerään.

Leijonat pääsi ensimmäisessä jatkoerässä jauhamaan ylivoimaa, kun Thomas Chabot passitettiin jäähylle. Sakari Manninen pääsi iskemään kiekon Mikael Granlundin syötöstä verkkoon ja suomalaisyleisö repesi liitoksistaan, kun Suomi voitti MM-kultaa neljättä kertaa historian aikana.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1986, kun MM-kultaa voittaa isäntämaa. Ruotsi voitti MM-kultaa vuoden 2013 kisoissa, jolloin kisat järjestettiin yhdessä Suomen ja Ruotsin välillä. Neuvostoliiton kulta vuodelta 1986 oli kuitenkin edellinen kerta, kun kotijoukkue voittaa MM-kultaa sen omissa kotikisoissa.

Suomi voitti MM-kultaa – Valtteri Filppula teki historiaa

Suomen MM-kulta oli historiallisesti merkittävä myös tilastollisesti. Leijonien kapteeni Valtteri Filppula on nyt ensimmäinen suomalainen, joka on urallaan voittanut Stanley Cupin, olympiakullan sekä MM-kultaa.