HS: Puhuttaneen maalihaaston taustalla oli Leijonien valmennustiimin fiksu oivallus ja ennakointi

Ruotsissa Mikko Manner (Leijonien maalihaasto)

Leijonien valmennusjohto haastoi onnistuneesti Tshekin tekemän maalin ja päätöksen taustalta löytyi erittäin fiksu ennakointi.

Leijonat hävisi MM-avauksensa isäntämaa Tshekkiä vastaan Prahan todellisessa noidankattilassa lopulta rankkarikisan jälkeen maalein 1-0. MM-avaus olisi voinut kääntyä vaikean avauspuoliskon jälkeen vielä selvemmin isännille suuntaan, jos Suomen valmennusjohto ei olisi ollut hereillä.

Valtavalla vyöryllä kahta ensimmäistä erää hallinnut Tshekki räjäytti täpötäyden areenan huutomyrskyyn toisen erän lopulla, kun Ondrej Palat iski kiekon Leijonien maaliin. Heti maalin jälkeen Leijonien vaihtopenkillä alkoi tapahtua. Tilanteessa oli sen verran epäselvyyttä mukana, että heräsi kysymys siitä, kannattaako maalituomio haastaa.

Mainos:

Apuvalmentaja Mikko Manner yritti kuunnella korvanapistaan alakatsomon yläpäässä istuvien videovalmentajien Janne Hietaniemen ja Jukka Varmasen sanoja, mutta kommunikointi ei onnistunut.

– Yhteydessä ei ollut vikaa. Hallissa oli vain niin kova mekkala, ettei meinannut kuulla. Meille kuului ihan hyvin. Yritimme sanoa monta kertaa, että haastakaa tuomio maalivahdin häirinnästä, mutta mitään ei meinannut tapahtua, Hietaniemi kertoi ottelun jälkeen Helsingin Sanomille.

Hässäkän keskellä Manner kiipesi vaihtopenkin takana olevalle pleksille ja viuhtoi videomiesten suuntaan vimmatusti. Vaikka tilanne näytti huvittavalta, oli taustalla jopa nerokas oivallus, joka tapahtui jo ennen ottelua.

– Olimme käyneet jo valmiiksi ennen peliä läpi, miten reagoimme, jos Tshekki tekee maalin ja hallissa on kova meteli. Olimme sopineet muutamia eri käsimerkkejä tuollaisia tilanteita varten, Hietaniemi paljasti.

Käsimerkit pelastivat tilanteen ja maali hylättiin lopulta maalivahdin estämisenä. Hietaniemen mukaan heillä oli vahva näkemys, että maalin hylkäämiseen on vahvat perusteet.

– Tshekin pelaaja meni maalivahdin alueelle selvästi itse. Siinä tuli Harri Säteriin kontakti, joten nykysäännöillä sen kuuluu olla häirintä. Se kontakti vaikutti niin, ettei Säteri voinut liukua tolpalle normaalisti, Hietaniemi kertasi.

Maalin hylkäys herätti isoa parran pärinää. Muun muassa kommentaattori Ville Nieminen parjasi tuomiota Viaplayn studiossa. Myös se herätti ihmetystä, että Saksalta hyväksyttiin alkuillan pelissä vastaava maali. Hietaniemi kertookin HS:lle, että kyseinen tuomio painoi myös mielessä päätöstä tehdessä, mutta eri tavalla kuin voisi luulla.

– Vähän kuitenkin jännitti, koska olimme juuri spekuloineet ennen peliä noilla haastamisilla. Slovakia–Saksa-pelissä oli aika erikoinen tilanne. Meidän mielestämme Slovakian haasto oli oikea ja Saksan yksi maali olisi pitänyt hylätä, mutta tuomarit hyväksyivätkin maalin. Se aiheutti vähän mietintää valmennuksessa, että mitkä ne säännöt ovat, Hietaniemi kertoi.

Kun hylkytuomio tuli ja tshekkiläisyleisö aloitti viiltävän vihellyskonsertin, Manner kääntyi välittömästi kohti katsomoa ja antoi aplodit videovalmentajien suuntaan. Mannerin reaktio oli luonnollinen, mutta tahtomattaan ja tietämättään hän teki kollegoistaan merkittyjä miehiä. Tämän jälkeen yleisö nimittäin kohdisti raivoaan heihin.

– Sieltä tuli tshekkiläisyleisöltä vähän tavaraa niskaan. Olutta ja jotain nestettä. Siihen päälle jotain huutelua, mutta ei mitään sen vakavampaa. Onneksi huusivat tshekiksi, niin meni huudot ohi. No, siitä tuli vähän lisää kisafiilistä, Hietaniemi heitti.

Lue myös: Ruotsilta kova myrskyvaroitus – USA kaatui avausottelussa