Muistatko vielä nämä viime MM-kisojen klassiset hetket?

Katsojaluvut MM-kisat Suomi - Kanada MM-finaali

Hartaasti odotetut Latvian Riikassa 21. toukokuuta — 6. kesäkuuta järjestetyt jääkiekon MM-kisat 2021 olivat täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tässä turnauksessa nähtiin monia odottamattomia yllätyksiä ja kärjen tuntumaan nousi sellaisiakin joukkueita, joita ei ole siellä totuttu aikoihin näkemään. Toisaalta myös suosikkijoukkueilla oli suuria vaikeuksia. Tässä turnauksessa esimerkiksi ennakkosuosikin viittaa harteillaan kantanut Kanada suoriutui peleistään poikkeuksellisen kehnosti ja hävisi niistä peräti neljä ottelua. Tästäkin huolimatta se onnistui lopulta tempaisemaan itsellensä jo 27. maailmanmestaruuden — monien vaiherikkaiden hetkien jälkeen.

Vaikka monet kiekkofanit odottavatkin jo kuumeisesti seuraavia MM-kisoja, tarjosi Riika niin paljon mielenkiintoista katsottavaa, että edellisiäkin kisoja muistelee mielellään. Siispä tässä artikkelissa käännämme katseet hetkeksi viime MM-kisoihin ja kertaamme turnauksen ikimuistoisimpia hetkiä.

Saksan ja Sveitsin jännittävä rangaistuslaukausnäytelmä

Vedonlyönti kertoimet ovat antaneet jo vuosikausien ajan osviittaa siitä, että Saksan joukkue ei viime vuosina ole pahemmin päässyt juhlimaan MM-kisamenestystä. Monen yllätykseksi Riikassa kävi kuitenkin toisin. Ainakin saksalaisittain yksi ikimuistoisimmista hetkistä turnauksessa oli nousu neljän parhaan joukkueen joukkoon jo varsin epätoivoiselta näyttäneestä 0–2-tilanteesta Sveitsiä vastaan pelatussa puolivälierässä. Itsevarmuus ja saumaton tiimityö johdattivat joukkueen kuitenkin tasapeliin vain 44 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Vielä tässä vaiheessa monet uumoilivat Sveitsille voittoa, mutta Saksa ei niin hevillä ollutkaan valmis luovuttamaan.

Mainos:

Riemu yltyi ylimmilleen siinä vaiheessa kun Marcus Nöbels paukautti ratkaisevan kiekon Sveitsin maaliverkkoon rangaistuslaukauskisoissa. Kiekkokansa rakastaa tällaisia jännitysnäytelmiä, joten tämä spektaakkeli ansaitsee ehdottomasti tulla mainituksi yhtenä ikimuistoisimmista tilanteista vuoden 2021 jääkiekon MM-kisoissa. Nyt kysymys kuuluukin, onko Saksa nousemassa pysyvämmin kärkikahinoihin, vai oliko kyseessä vain kertaluontoinen onnenpotku.

Ruotsin putoaminen pudotuspeleistä

Suomalaisittain herkullisia tilanteita jääkiekkoilun maailmassa ovat tietysti aina ne, joissa rakas arkkivihollisemme Ruotsi kompuroi vaikeuksien keskellä. Ruotsin fiasko nähtiin myös Riikassa, jossa Ruotsin joukkue ei missään nimessä suoriutunut parhaalla mahdollisella tavalla. Monella pelaajalla ja ruotsalaisfanilla jäikin varmasti paljon hampaankoloon, sillä pudotuspelien ulkopuolelle kokonaan jääminen ei ole tälle joukkueelle kovinkaan yleistä.

Ruotsin joukkue kohtasi Venäjän kriittisessä ottelussa, jossa panoksena oli paikka pudotuspeleihin. Vaikka Ruotsilla oli johtoasema vielä siinä vaiheessa kun peliä oli pelattu 52 minuuttia, dramaattiset käänteet veivät pelin jatkoajalle ja lopulta rangaistuslaukauksiin. Ennenaikainen juhlinta vaihtui pettymykseen viimeistään siinä vaiheessa kun Venäjän Tarasenko viimeisteli Venäjälle tauluun lukemat 3—2 lähettäen Ruotsin kotimatkalle. Monien suomalaisten kotikatsomoissa tilanne herätti epäilemättä hilpeyttä, vaikka moni todennäköisesti toivoi sitäkin, että Suomen Leijonat olisivat saaneet kunnian passittaa Ruotsin kohti kotia.

Suomen ja Kanadan kohtaaminen finaaliottelussa

Ei kulunut kuin kaksi vuotta siihen, että Suomen Leijonat ja Kanadan joukkue pääsivät jälleen ottamaan toisistaan mittaa MM-kisojen finaaliottelussa. Bratislavassa vuonna 2019 ottelu kääntyi Suomen voitoksi Marko Anttilan johdolla, mutta tällä kertaa kostoa janonnut Kanada onnistui yllättämään Suomen ja nousemaan maailmanmestariksi. Suomalaisille hetki oli valtava pettymys etenkin siksi, että joukkueeseen oli ehtinyt kohdistua suuria odotuksia sen hävittyä turnauksen aikana ainoastaan Kazakstanille. Myöskään Kanada ei ollut suoriutunut erityisen hyvin aiemmista otteluistaan ja pelannut poikkeuksellisen vaisusti.

Kuten monet muutkin Riikan MM-kisojen aikana koetuista jännitysnäytelmistä, myös tämä ratkesi jatkoajalla. Kanadan juhliessa MM-kultaansa sadattuhannet suomalaiset seurasivat haikeina televisiosta, kuinka Suomen Leijonat nököttivät jäällä lannistuneina ja väsyneinä. Monella saattoi mielessä kuitenkin jo tässä vaiheessa välähtää ajatus seuraavista MM-kisoista ja mahdollisuudesta herkulliseen revanssiin. Nähtäväksi jää, kuinka Suomen ja Kanadan seuraava kohtaaminen päättyy.