Mistä jääkiekon fanikulttuuri muodostuu?

Liigasta Liiga-seurojen HIFK Norjalla Pikkuleijonat Juraj Slafkovsky Topi Rönni Rasmus Kulmala Lukko 2-divisioonassa Jääkiekon MM-kisat Nuorilla Leijonilla Saksa Topi Rönni Sanni Hakala Praha TUTOn Tappara SM-liigapelaaja CSKA Moskovalta Jääkiekon Alex Galchenyuk nettipelit Liigalta Entinen SM-liigapelaaja Ehdoton vankeusrangaistus entinen liigapelaaja murtautui taloon Fani voittaa auton Ilmaveivimaali Eemeli Räsänen Väkivaltaa Tappara Liigassa Aron Kiviharju Janne Laakkonen Austin Watson Jääkiekon Suomi Aleksei Zhamnov Dominik Hasek Salavat Johan Motin Kärpät - Ilves Aatu Räty Juhamatti Aaltonen suomalaiset Hartwallin Jutila Markus Granlund Raimo Summanen Liigapörssi pilalle jääkiekko Liiga kolmosdivisioona New York Islanders KooKoo Ässät HIFK Dale Hawerchuk KalPa TPS NHL Markus Granlund Nigel Dawes NHL-seura Jokerit Tallinnassa IIHF Tappara Liiga mestis HPK dopingpanna CHL Lukas Radil SKA Pietari TPS Lukko Andreas Lilja nhl jääkiekko liiga khl Harri Tikkanen Aleksi Peltonen TUTO Karjala-turnaus Leijonille

Jääkiekon fanikulttuuri eroaa paljon eri maiden keskuudessa, jos vertaa esimerkiksi jalkapallon puolelle.

Jääkiekkoon suhtaudutaan todella intohimoisesti, joten ei ihme, että katsomoissa on loistava meininki. Monessa maassa kulttuuri pohjautuu siihen, mitä jalkapallon puolella on saatu aikaan. Tämä on siirtynyt myös samalla tavalla jääkiekko-otteluihin katsomoihin. Esimerkiksi Keski-Euroopassa ollaan tässä ihan selviä edelläkävijöitä, sillä laulut raikaavat, kun faniryhmät huudattavat koko jäähallia. Myös Ruotsissa meininki on samaa tasoa, mutta myös maalla on perinteet siitä jalkapallon puolelta.

Suomalainen fanikulttuuri

Suomessa kansa on kiekkohullua, mutta katsomoissa se ujous paistaa ja tunnelman ylläpitäminen on useimmiten ainoastaan päädyssä olevien faniryhmien vastuulla. Näiden fanien toiminta on todellakin arvostettavaa, mutta enemmän katsomoihin kaipaisi muualta Euroopasta tuttua meininkiä. Tämä itsessään saisi myös yhä useamman ostamaan lipun, koska se itse tapahtuma kiinnostaisi enemmän.

Mainos:

Suomessa Leijonat ovat valtaisa juttu, jonka takana koko kansa seisoo. Suomen maajoukkueella ei kuitenkaan ole esimerkiksi jalkapallon tavoin omaa faniryhmää. Kuitenkin se on jokaiselle kiekkofanille niin suuri juttu, että tunnelma on ollut kotikisoissa suorastaan satumainen. Myös tietysti Suomen loistava menestys arvokisoissa takaa aina sen, että koko joukkue on kansan huulilla. Jääkiekon MM-kisat ovatkin kiekkokansalle se vuoden kohokohta.

NHL:n fanikulttuuri

NHL:ssä puolestaan meininki eroaa täysin eurooppalaisista kiekko-otteluista. NHL:ssä joukkueilla ei ole ollenkaan faniryhmiä, joka tietysti näkyy. Peleistä luodaan erilaisella tavalla tapahtumia ja ison maailman meininkiä, joka koukuttaa katsojia. Ihmisiä houkutellaan taputtamaan ja luomaan hieman teennäisesti tunnelmaa. Kuitenkin Kanadan puolella yleisö on kauttaaltaan mukana intohimolla, mikä tekee otteluista ainutlaatuisia. Esimerkiksi Toronto, Edmonton ja Winnipeg ovat aivan kiekkohulluja kaupunkeja, missä faniryhmiä ei tarvitakaan, koska jokainen paikalla olija elää jokaisella solullaan oman suosikkijoukkueensa takana.

Sarjaan mahtuu kuitenkin myös joukkueita, joiden otteluissa tunnelma on suorastaan vaisu, sillä kiekkokulttuuria ei juurikaan sen paikallisen NHL-joukkueen taustalta löydy. Yhtenä esimerkkinä voidaan nostaa Anaheim, joka harvemmin saa kotiedusta mitään hyötyä.

Yksi toinen laji, jossa katsomossa on aivan uskomaton meininki, on darts. Siellä kansa on täyttänyt katsomot ja aina on valmiina bileet. Myös jääkiekon puolella tästä kulttuurista olisi varmasti opittavaa, jotta yhä esimerkiksi Suomessa saataisiin vielä paremmin sen faniryhmän lisäksi myös muut katsojat mukaan kannustamaan.