Kohutapaukselle päätös – Noora Räty sai isomman rangaistuksen kuin Pasi Mustonen

Noora Räty Naisleijonat Pasi Mustonen

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta on antanut päätöksensä surullisen kuuluisassa tapauksessa, jossa maalivahti Noora Räty ja Naisleijonien valmentaja Pasi Mustonen ottivat yhteen.

Vuosia jatkunut kiista päättyi siten, että valiokunta mätkäisi Rädylle neljän kuukauden ja Mustoselle kolmen kuukauden mittaisen kilpailukiellon.

Soppa sai alkunsa, kun Mustonen väitti vuonna 2022, että Räty olisi rikkonut urheilija-apurahoja koskevaa lainsäädäntöä kieltäytyessään maajoukkuekutsusta MM-kisoihin 2021. Rangaistuksen lieventävänä asianhaarana todettiin, että Mustonen pyysi Rädyltä sanomisiaan myöhemmin anteeksi.

Mainos:

Mustosta syytettiin myös epäasiallisesta käytöksestä tai vallan väärinkäytöstä, mutta näille syytteille ei valiokunnan mukaan löytynyt riittäviä perusteita.

Rädyn saama rangaistus puolestaan pohjautuu siihen, että hän olisi sanomisillaan ja tekemisillään pyrkinyt vaikuttamaan Mustosen asemaan valmentajana sen jälkeen, kun Rätyä ei valittu Pekingin olympialaisiin.

Räty oli koostamassa Pelaajayhdistykselle osittain nimettömänä pysyneiden pelaajien näkemyksiä Mustosen vääristä toimintatavoista – ja nämä näkemykset puolestaan toimitettiin Jääkiekkoliitolle juuri olympialaisten kynnyksellä. Omalla nimellään vetoomuksessa olivat Rädyn lisäksi mukana vain Mira Jalosuo, Eveliina Mäkinen, Matilda Nilsson, Saila Saari ja Minnamari Tuominen.

Kyseisille pelaajille ei tuomittu rangaistuksia.

Valiokunta näki, että Rädyn motiivina toimi ainakin osittain hänen henkilökohtaiset kaunansa valmentajaa kohtaan, ja että hänen toimintansa on katsottu aiheuttaneen välillisesti vahinkoa myös muulle maajoukkueelle ja sen jäsenille.

Lue myös: Sveitsin superlupaukselle karu kohtalo – kieltäytyminen toi kahden vuoden pannan maajoukkueeseen